Ko vstopite v prodajalno ali lokal, ker ste si zaželeli pristne prekmurske gibanice, morda ni dovolj, da na pogled ali celo samo po okusu ocenite, ali gre za tradicionalno slovensko sladico, ki izvira iz Prekmurja, kajti na ta način ste lahko v precejšnji zmoti. Kako zares prepoznate pristen izdelek, na kaj se lahko pri tem zanesete?
Prekmurska gibanica je nastala kot praznična sladica, ki so jo kmečke gospodinje pripravljale ob posebnih priložnostih, kot so poroke, žetve, cerkveni prazniki. Ob tem so uporabile sestavine, ki so jih imele doma: skuto, mak, orehe, jabolka, smetano, moko in jajca. Prekmurska gibanica je danes del kulturne dediščine Slovenije, kar pomeni, da je tradicionalno povezana s prazniki in običaji v Prekmurju ter da se recept prenaša iz roda v rod.
Leta 2010 je bila vpisana v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti Evropske unije, kar pomeni, da se lahko imenuje "prekmurska gibanica" le sladica, pripravljena po točno določenem postopku in z določenimi sestavinami. Vsak odmik od originalne recepture pomeni, da izdelek ni več prekmurska gibanica v pravem pomenu. Če torej želite jesti čisto pravo prekmursko gibanico, mora biti ta narejena po tradicionalnem receptu. In kako veste, da je?
3 znaki, ki dokazujejo, da jeste pristno prekmursko gibanico
- Tradicionalno recepturo prepoznamo po edinstveni večplastni strukturi, ki se ''giba'', od koder tudi ime, oziroma pa izmeničnem plastenju štirih nadevov: makovem, skutnem, orehovem in jabolčnem, ki jih povezuje listnato testo in vlečeno testo. Skupaj ima gibanica več kot 10 slojev. To zaporedje in način priprave sta strogo predpisana – če ju poznamo, lahko na prvi pogled ocenimo, ali gre za pravo gibanico.
- Značilna barva in tekstura ter okus so prav tako značilnosti, po katerih lahko prepoznate pristno prekmursko gibanico. Vsak nadev ima svojo barvo, zato je prerez slojevito pisan, na vrhu pa je zlato rjava skorja, lahko rahlo posuta s sladkorjem v prahu. Okus je izrazito bogat, sladek in sočen, vsak nadev doprinese svojega – mak rahlo grenkega, skuta svežega, orehi polnega oziroma aromatičnega, jabolka kislo-sladkega.
- Najbolj zanesljiv dokaz, da izbirate pristno prekmursko gibanico, pa je znak »zajamčena tradicionalna posebnost«. S tem znakom, ki zagotavlja tradicionalno recepturo jedi, so v Sloveniji označeni proizvodi, ki se pripravljajo po zaščiteni recepturi, zaščitenem načinu priprave ali imajo zaščiteno sestavo. Taki recepti se prenašajo iz roda v rod. Med izdelke z označbo »zajamčena tradicionalna posebnost« poleg prekmurske gibanice spadajo idrijski žlikrofi, belokranjska pogača, slovenska potica ter kravje, ovčje in kozje seneno mleko.
V Sloveniji boste pristnost tradicionalnih lokalnih izdelkov prepoznali še po dveh drugih znakih kakovosti, to sta »zaščitena označba porekla« in »zaščitena geografska označba«. Kar 29 pristnih slovenskih kulinaričnih izdelkov danes namreč nosi evropsko zaščito z enim od teh treh znakov kakovosti. Ti izdelki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva geografskega območja ali rabe tradicionalnih receptov in postopkov izdelave.
Če ste seznanjeni s temi tremi označbami, vam lahko torej olajšajo nakupe, saj zagotavljajo pristnost tradicionalnih lokalnih izdelkov. Za proizvodnjo tako označenih izdelkov, ki so tudi redno kontrolirani, morajo biti proizvajalci certificirani – sledite tem znakom na živilih in hitro prepoznajte posamezne dodane vrednosti izdelka.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje